Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

 

Babatarya1 min 300x156tarya, hem laptoplar hem de cep telefonlarının, tıpkı anakart gibi çok önemli bir parçasıdır ve dikkatli şekilde kullanılması gerekir. Diğer tüm parçalarda olduğu gibi bataryanın da bir ömrü vardır. Bu ömür talimatlara uygun ve dikkatli kullanım ile uzatılabilir. Aksi halde çok kısa sürede batarya kullanılamaz hale gelebilir. Cep telefonları ve laptoplarda batarya ömrü nasıl uzatılır? İşte cevabı…

Batarya kullanım süresi ve ömrü, cihazın kullanımıyla da yakından ilgilidir. Örneğin yalnızca internette dolaşırken 3 saat dayanan batarya, yüksek kapasiteli 3D oyun oynarken 2 saat içinde bitebilir. Bu durum normaldir. Bataryanın daha uzun süre gitmesi için kullanmadığınız ve arka planda fazla enerji tüketen program ve uygulamaları kapatmanız ya da devre dışı bırakmanız önerilir.

Bataryanın İlk Şarjı Nasıl Yapılmalı?

Batarya ömrü nasıl uzatılır? Yeni alınan bir laptop ya da cep telefonundaki bataryanın ömrü ve performansı ilk şarjı ve kullanımıyla yakından ilgilidir.Yeni alınan cihazın bataryası kesinlikle şarj edilmeden kullanılmamalıdır. Notebook, laptop ya da tablet bilgisayar kapalı vaziyette iken yaklaşık 10-12 saat şarjda kalmalıdır. İlk şarjın ardından batarya yüzde 5 seviyesine inene kadar deşarj edilip tekrar yüzde 100 olana kadar şarja takılmalıdır. Bu işlem 4 ya da 5 kez tekrar edilmelidir. Böylece bataryanız en verimli ve uzun ömürlü kullanılacak hale gelmiş olur. İlk kullanımlarda bataryanın düşük performans göstermesi normaldir. Batarya, maksimum performansa 4-5 şarjdan sonra ulaşır.

batarya2 min

Batarya ömrü nasıl uzatılır?

1- Bataryanın yapısı, pil hücrelerinden oluşmaktadır ve canlı bir organizma gibi düşünülebilir. Bu sebeple bataryanın sürekli canlı tutulması önemlidir. Cihaz kullanılmasa bile haftada en az bir kez deşarj ve şarj işlemi yapılmalıdır. Uzun süre deşarj-şarj görmeyen bataryalardaki pil hücreleri enerji depolama özelliğini yitirmeye başlar.

2- Laptop ya da notebookun her zaman batarya ile kullanılması önemlidir. Adaptör bağlıyken batarya göstergesi yüzde 100’e ulaştığında elektrik bağlantısı kesilmelidir.

3- Bataryanın, hiçbir zaman yüzde 5 seviyesinin altına düşmesine izin vermeyin. Yüzde 0 enerji seviyesine inmesi durumunda bataryanın iç devresi zarar görebilir.

4- Notebook fanının düzenli şekilde çalışıp çalışmadığını sık sık kontrol edin. Soğutma işlemi yapılamazsa aşırı ısınan pil hücreleri zarar görebilir.

batarya3 min

5- Batarya uzun süre kullanılmayacaksa yüzde 100 seviyesindeyken cihazdan çıkarılmalı ve rutubetsiz kuru bir ortamda saklanmalıdır. Bataryanın haftada bir kez deşarj-şarj işleminden geçirilerek canlı tutulması önerilir.

6- Batarya, kesinlikle cihaz çalışır durumdayken sökülüp takılmamalıdır.

7- Batarya, rutubet, sıvı teması ve yüksek ısıdan uzak tutulmalıdır.

8- Eğer cihaz suya düşürülürse ya da bir şekilde suyla temas ettiyse ilk olarak kapatılıp batarya çıkarılmalıdır. Kurutulan cihaz ve batarya en kısa sürede uzman bir servise götürülmelidir.

9- Şişme ve ya başka bir sebeple bataryanın yuvasına tam oturmaması halinde kesinlikli zorlanmalıdır. Cihaz servise götürülerek kontrol ettirilmelidir.

10- Batarya ömrü nasıl uzatılır? Notebook (laptop), tablet bilgisayar ve cep telefonları, mutlaka üzerinde yazan input volt ve amper değerlerini uygun orijinal ya da orijinaline eşdeğer kaliteli bir adaptör ile şarj edilmelidir.

1 Yorum. Yeni Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Gönder
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?