Batarya Şişmesi Garantiye Girer Mi?

 

batarya sismesi2 1 300x278Batarya şişmesi garantiye girer mi sorusu tüm cep telefonu kullanıcılarının merak ettiği konuların başında geliyor. Hemen söyleyelim eğer bataryada üretim hatası kaynaklı bir sorun varsa ve şişme bundan dolayı oluşmuşsa garantiye girer. Ancak düşme, çarpma, sıvı teması, ısıya maruz bırakma ve kalitesiz adaptör ve kablolarla şarj etme sebebiyle batarya şişmişse garantiye girmez. Servisler, yaptıkları küçük bir incelemeyle sebebi tespit edip ona göre işlem yapıyor.

Akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, notebook ve laptoplar artık hayatımızın vazgeçilmez birer parçası. Evde, işyerinde, seyahatte, tatilde sürekli yanımızda bulunuyorlar. Bizi hayata bağlayan bu mobil cihazlar, tekrar şarj edilebilen lityum-iyon pillerle çalışıyor. Bu piller, eski teknolojili bataryalara göre çok daha yüksek elektrik depolama kapasitesine sahip. Lityum-iyon bataryaların içerisinde çeşitli sıvı kimyasallar bulunuyor. Bu kimyasallar hem doğa için hem de insan sağlığı için çok tehlikeli.

Batarya neden şişer sorusunun cevabı, bataryanın yapısında saklı. Bataryanın içinde bulunan kimyasallar bozulduğu zaman şişme sorunu ortaya çıkıyor. Çeşitli sebeplerle bu sıvı kimyasalların gaza dönüşmesi durumunda batarya tıpkı bir balon gibi şişiyor. Daha sonra da patlayabiliyor. Üzeri kat kat koruyucu tabakalarla kaplanan bu bataryalar nasıl oluyor da şişip patlayabiliyor? Batarya şişmesi sebepleri kısaca şöyle özetlenebilir: Bataryanın çok sık ve aşırı şarj edilmesi, orijinal olmayan kalitesiz adaptör ve kablo kullanımı, telefonun aşırı ısınması, güneşte ya da ısı kaynaklarına yakın tutulması, cihazın çok yoğun kullanılması. Bataryanın daha uzun ömürlü kullanılması için buradaki makaleden de yararlanabilirsiniz.

Telefonun Düşmesi ya da Çarpılması

batarya sismesi4 300x215Düşme ve çarpma gibi fiziksel bir darbe, cihazın bataryasına zarar verebilir. İç aksamları ya da kimyasal yapısı bozulan bataryalar kısa sürede gaz oluşturup şişmeye başlayabilir. Düşme sonrası telefonların dikkatli şekilde takip edilmesi gerekir. Eğer kasa ve ekranda şişme ve açılma tespit edilirse derhal batarya değişimi yapılmalı.

Kalitesiz Şarj Aletleri ve Kabloları

Telefon ve bilgisayarların mutlaka kutusundan çıkan orijinal adaptör ve kablosuyla şarj edilmesi gerekir. Eğer adaptör ve kablonuz kayboldu ya da bozulduysa yine orijinalini alıp kullanmalısınız. Eğer bulamıyorsanız bir başka marka ya da modelin yine orijinal adaptörünü ve kablosunu kullanın. Ancak burada amper ve volt değerinin kendi cihazınızla uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çok kaliteli adaptör ve kablo üreten markaların ürünlerini de kullanabilirsiniz. Ucuz, sertifikasız adaptör ve kablolar, dengesiz akım göndererek cihazınızın aşırı ısınmasına yol açar. Batarya şişmesi sonucu cihazınız patlayabilir ve yangın çıkabilir.

Uzun Süre Şarj

Akıllı telefonlarda şarj yüzdesi 10-20’lere düşmeden şarj etmemek gerekir. Aynı şekilde şarj yüzde 100 olunca adaptörün çıkarılması öneriliyor. Her ne kadar yeri bataryalarda doluluk yüzde 100’e geldiğinde elektriği kesen bir sistem olsa da kimi zaman bu uygulama çalışmayabiliyor. Sürekli elektrik akımına maruz kalan batarya ısınıp şişebilir.

Telefonu Aşırı Zorlamak, Güneşte Bırakmak

Çok yüksek işlemci kapasitesi isteyen grafik oyunlar cihazı aşırı zorlar ve yorar. Fazla elektrik tüketimi hem anakartı hem de bataryayı ısıtır. Ya da tatilde güneş altında kalan telefonların bataryaları şişip patlayabilir. Bu sebeple telefon çok ısındığında mutlaka serin bir yere alınmalı, cihaz komple kapatılarak soğuması beklenmeli. Bu makalemizde batarya şişmesi garantiye girer mi sorusunun cevaplarını veriyoruz.

Batarya Neden Şişer?

  1. batarya sismesi3 300x199Cep telefonunun düşme ve çarpma gibi sebeplerle hasar alması halinde bataryanın iç aksamı ve kimyasal yapısı zarar görebilir. Bu da gaz oluşumu ve şişmeye yol açabilir.
  2. Orijinal olmayan kalitesiz şarj aleti ve kablosu kullanmak.
  3. Cihazı uzun süre şarjda bırakmak.
  4. Telefonu uzun süre powerbank ve araç şarjlarıyla şarj etmek.
  5. Telefonun güneş ve benzeri ısı kaynakları altında bırakılması.
  6. Telefonun işlemcisini çok yoran ağır oyunları uzun süre oynamak.
  7. Ucuz ve kalitesiz bataryalarda batarya şişmesi ve patlama riski daha yüksektir.

Batarya Değişimi Garantiye Girer Mi?

Telefonunuzun bataryası herhangi bir sebeple şişerse patlama ihtimaline karşı en kısa sürede teknik servisi getirin. Yetkili Serviste yapılan inceleme sonucu batarya şişmesinin sebebi tespit edilir ve garanti kapsamında değerlendirilirse ücretsiz batarya değişimi yapılır. Eğer kullanıcı hatası kaynaklı bir problem söz konusuysa bataryanız ücretli şekilde değiştirilir. Bimar Bilgisayar olarak tüm marka ve modeller için orijinal yedek parça kullanarak batarya değişimi yapıyoruz. Bize 0312 435 40 40 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

2 Yorum. Yeni Yorum

  • Semih bulut
    12 Aralık 2020 00:47

    Merhaba huawei mate 20 lite marka 23 aylık bir telefonum var dün fark ettim ki arka cam kenarlarından açılmaya başlamış sanırım batarya şişmiş daha önce hiç bir arıza veya batarya değişimi olmadı garanti ye girer mi? Cihazı tamir için size getireceğim tşk.

    Yanıtla
    • Teknik Servis
      14 Aralık 2020 17:36

      Merhaba, biz özel teknik servis olarak hizmet veriyoruz. Garanti dışı cihazlara bakıyoruz. Bataryanın şişme sebebi kullanıcı hatasıysa yanlış şarj etme, orijinal olmayan şarj kablosu, adaptör ve araç şarjı garantiye girmez.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Gönder
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?