Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?
Bu makalemizde bilgisayar nasıl hızlandırılır sorusuna cevap arayacağız. Ev ve işyerlerinde kullandığımız masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımız (laptop) çeşitli sebeplerle yavaşlar ve eski performansını yitirir. Cihazlar bazen öyle yavaşlar ki kullanıcısını adeta çıldırtır. Yavaşlama sebeplerini kabaca yazılımsal ve donanımsal olarak ikiye ayırabiliriz. Sebep gerek yazılımsal gerekse donanımsal olsun bilgisayarları hızlandırıp performansını artırmak mümkün. Nasıl mı, işte cevaplar…
Donanım Kaynaklı Yavaşlama
Bilgisayarlarımızın hızını belirleyen farklı etmenler söz konusu. Bunlar işlemci, RAM ve harddisk. İşlemciler i3, i5 ve i7 şeklinde tanımlanıyor. Bunlar da kendi içinde birinci, ikinci nesil şeklinde ayrılıyor. Bilgisayarların işlemcilerini yükselterek hız artırmak mümkün. Ancak bu yöntem hem çok pahalı hem de zor. Bu sebeple pek tercih edilen bir yöntem değil. RAM ve harddisk değişimiyle bilgisayarların hızını artırmak daha fiyat-performans açısından daha uygun. Eğer bilgisayarınızda çift RAM slotu bulunuyorsa daha uygun maliyetle RAM artırmak mümkün. Örneğin 4 GB’lik RAM 8 GB’ye yükselterek bilgisayar çalışma hızınızı iki kat artırabilirsiniz.
Bilgisayarı Hızlandırmanın En Kolay Yolu SSD
Eski bilgisayarlarda bulunan HDD tipi diskler mekanik dönme hareketiyle görev yaptığı için zamanla deforme olur ve çalışma hızı yavaşlar. Sağlık durumu azalmaya başlayan HDD disk bilgisayarın çok ağırlaşmasına yol açar. SSD olarak adlandırılan yeni nesil diskler ise mekanik sürtünme olmaksızın çalışır ve çok daha hızlı işlem yapar. HDD yerine takılan bir SSD disk, cihazın 4 ila 8 kat daha hızlı çalışmasını sağlar. Piyasada halen 120, 240, 256, 480, 500, 512 GB ile 1 ve 2 TB kapasitelerine sahip SSD diskler bulunmaktadır. Bimar Bilgisayar Teknik Servisi olarak tüm dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara RAM ve SSD değişimi yapıyoruz.
Fan Bakımı ve Termal Macun Değişimi
Sürekli çalışan bilgisayarlar, tıpkı otomobiller gibi düzenli bakım ister. Soğutma sisteminin ana bileşeni olan bilgisayar fanı, zamanla arasına dolan toz partikülleri sebebiyle performansını yitirir. İşlemcinin üzerindeki termal macun da kuruyup özelliğini yitirerek soğutma işlevini yapamaz. Bu durum cihazın çalışmasını yavaşlatır. Her gün kullanılan bilgisayarlara 6 ayda bir, gün aşırı kullanılan bilgisayarlara ise yılda bir kez fan bakımı ve termal macun değişimi yapılması gerekir. Bakımları düzenli yapılan cihazlar hem hızlı çalışır hem de arıza yapma ihtimali azalır. Bimar Bilgisayar Teknik Servisi’nde uzman personel tarafından fan bakımı ve termal macun değişimi hizmeti verilmektedir.
Bilgisayarda Yazılım ve Virüs Kaynaklı Yavaşlama
Bilgisayarlarda bir diğer yavaşlama sebebi ise yazılım, sistem ve virüs kaynaklı yavaşlamadır. Bilgisayarda kullanılan programlar arttıkça ve güncellemeler yapılmadıkça cihaz yavaşlamaya başlar. Üstüne cihaza çeşitli virüsler bulaştıysa ağırlaşma ve yavaşlama daha da artar. Bilgisayarınıza gelen sistem güncellemelerini aksatmadan yapmanızı ve kullanmadığınız, ağır programları silmenizi öneririz. Ayrıca belli periyotlarla virüs taraması yaptırıp cihazınızı güvende tutmanızı tavsiye ederiz.
Bilgisayarlar belli sürelerde format ister. Verilerinizi yedekledikten sonra en azından yılda bir kez cihazınızı formatlamanız sistemin daha hızlı ve stabil çalışmasını sağlar. Format atarak gereksiz ve güvensiz dosyaların bilgisayarınızı işgal etmesini engellemiş olursunuz. Formatı evde kendiniz yapamıyorsanız güvenilir bir teknik servisten yardım alın. Bimar Bilgisayar olarak format hizmeti vermekteyiz. Ayrıca piyasada bilgisayarları hızlandırmak için ücretsiz çeşitli programlar bulunuyor. Bunları indirip kullanarak da yazılımsal anlamda yavaşlayan cihazınızı hızlandırmak mümkün. Bu programlardan bazıları şöyle:
- Rkill
- CCleaner
- Wise Care
- Disk Clean Pro