Çocukları Telefon Bağımlılığından Kurtarma Yolları

 

Çocukları telefon bağımlılığından kurtarma yolları neler? Mavi Balina, Momo, Mariam ve daha adını bilmediğimiz yüzlercesi… Karanlık eller tarafından internette hızla yayılan bu tehlikeli oyun ve uygulamalar, çocuklarımızın hayatını karartıyor. Türkiye Bilişim Derneği’nin verilerine göre sadece Mavi Balina oyunu, Türkiye’de 150’den fazla çocuğun intihar etmesine yol açtı. Peki çocuklarımızı bu sinsi tehlikeden nasıl koruyacağız? Son dönemde pek çok aile, çocuklarına akıllı telefon yerine tuşlu telefon veriyor.

Anne-baba çalışıyor. Çocuklar ya evde, ya da okulda… Ebeveynler, çocuklarına ulaşabilmek için mecburen onlara telefon alıyor. Malum, telefonlar artık sadece telefon değil. Bilgisayarın küçültülüp cebimize girmiş hali… Evdeki bilgisayara şifre ya da aile filtreleri koyup çocuğunuzun internetteki zararlı içeriklere ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Ama akıllı telefonlarda durum tam tersi. Ne yaparsanız yapın hâkim olamıyorsunuz. Canınızdan çok sevdiğiniz evladınız şiddet, müstehcenlik, terörizm, pedofili ve akla gelebilecek pek çok tehlikeyle baş başa…

ocuk telefon min 300x169

MOMO VE MAVİ BALİNA, TEHLİKE CEBİMİZDE…

Momo, Mavi Balina ve Mariam gibi oyunları mutlaka duymuşsunuzdur. Bu oyunları kimin yazdığı ve yaydığı belli değil. Masum görünen içerikler ve görsellerle çocukları etkileyip bağımlısı yapan bu tip oyunlar, ilerleyen aşamalarda gerçek yüzünü ortaya koyuyor. Oyunlar aşama aşama cinsellik ve şiddet temasına bürünüyor. Çocuğun saf ve temiz zihni, farkında olmadan yavaş yavaş zehirleniyor. Bu oyunlardan bazıları, çocuğa korkunç görevler veriyor: Git ve en yakınındaki havyanı öldür, bıçakla kolunu yarala, birine küfret vs vs…

En sonunda ise intihar görevi veriliyor. Adeta hipnotize olan çocuk, gözünü kırpmadan canına kıyıyor. Son yıllarda intihar eden çocukların büyük bölümünün Mavi Balina ve Momo bağımlısı oldukları ve intihar görevi aldıkları tespit edildi. Google’da kısa bir araştırma yapınca bununla ilgili onlarca örnek görmek mümkün…

MAVİ BALİNA, 150 ÇOCUĞUN İNTİHARINDAN SORUMLU

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde çocuk intiharlarını araştırmak için bir komisyon kuruldu. Bu komisyona bilgi veren Türkiye Bilişim Derneği İcra kurulu üyesi Doç. Dr. Özhan Yalçın, yaptıkları araştırmaya göre sadece Mavi Balina oyununun Türkiye’de 150 çocuğun ölümünden sorumlu olduğunu söylüyor.

Mavi Balina isimli yazılımı hazırlayan kimliği belirsiz kişiler oldukça profesyonel. Psikolojide balina intiharla, mavi renk ise depresyonla ilişkilendiriliyor. Programın hazırlayıcıları, ‘Mavi Balina’ ismini özellikle seçmiş. Programda, korku içerikli depresif video ve müzikler kullanılıyor. Genellikle gece yarısı aniden görev gönderiliyor. Görevlerde kullanıcıya aşağılık bir insan olduğu hissettiriliyor. Oyunda “Sen mavi balinasın, ölmelisin.” gibi sloganlar tekrarlanıyor. Çocuğu intihara razı etmek için reenkarnasyondan bahsedilerek, öldükten sonra yeniden doğacağı sözü veriliyor.

SOSYAL MEDYA VE PAYLAŞIM SİTELERİ DE MASUM DEĞİL

Çocukları internette bekleyen tehlikeler sadece şiddet içerikli oyunlarla sınırlı değil. Instagram, facebook, pinterest, youtube ve TicToc gibi sosyal medya ve video paylaşım siteleri de çocuklarımız için tehlikelerle dolu. Çocuklarımızın bu mecralarda kimlerle arkadaş olduğu, kimlerle sohbet ettiğini takip etmek mümkün değil. Sapıklar ve pedofiller, çocukları kandırmak için sosyal medya sitelerinde çocuk profilleriyle hesap açıyor. Haberiniz olmadan çocuğunuz bir pedofilin ağına düşebilir. Çocuklar, eğlenceli olduğunu düşünerek evde mahrem görüntülerini çekip TicToc ve benzeri platformlarda yayınlayabiliyor. Bunları takip etmeniz, engellemeniz imkansız. Peki ne yapacağız?

Çocukları Telefon Bağımlılığından Kurtarma Yolları

tuşlu telefon 2 min 300x207

AKILLI TELEFON YERİNE TUŞLU TELEFON

Aslında çözüm basit. Çocukların ellerinden akıllı telefonları almak. Başta üzülecekler, kızacaklar, ağlayacaklar ama başka çare yok. Onları, güvenlikleri için akıllı telefonlardan uzak tutmak zorundayız. Aralarında ABD’li bilgisayar ve teknoloji şirketlerinin patronları ve yöneticilerinin de bulunduğu pek çok ünlü isim, çocuklarına yetişkin olana kadar akıllı telefon vermiyor. Onun yerine internette gezinti yapmayı sınırlayan akıllı bileklikler, akıllı saatler ya da tuşlu telefonları tercih ediyorlar. Evdeki internet bağlantısı da güvenli internete dönüştürülebilir.

“DERSLERİ DÜZELDİ, BAŞARISI ARTTI”

Türkiye’de de son dönemde aileler, artan tehlikeler üzerine çocuklarındaki akıllı telefonları geri alıp yerine tuşlu telefon ya da akıllı saat vermeye başladı. Bunlardan biri de Esra-Melih Tunca çifti. İkisi de özel sektörde çalışan çift, okuldan sonra kendi başına eve gelen çocuklarına ulaşabilmek için 2 yıl önce ucuzundan bir akıllı telefon almış. Sınıf ve okul birincisi olan Melis, telefon alındıktan derslerini ihmal etmeye başlamış. Evde yalnız olduğu gündüzleri saatlerce telefonda vakit geçiren Melis’in notları düşmüş. Annesi, sık sık telefonunu kontrol edip zaman zaman ceza vermiş Melis’e. Ancak kâr etmemiş. Çaresiz kalan Tunca çifti, akıllı telefonu alıp kızlarına tuşlu telefon verme boyunu seçmiş. Esra Tunca, “Başta çok ağladı, ‘artık bunları dedem bile kullanmıyor’ diye sızlandı ama geri adım atmadık. Zamanla alıştı. Hayatından akıllı telefon çıkınca dersleri yeniden düzelmeye başladı.” diyor.

tuşlu telefon 3 min“YEMEĞE BİLE ELİNDE TELEFONLA OTURUYORDU”

Serbest muhasebeci Hüseyin Çetin de 14 yaşındaki oğlu Uğur Çetin’e tuşlu telefon almış. Çetin şunları söylüyor: “Hafta sonları kursa ve spora gidiyor. Dışarıda olduğu zamanlarda ona ulaşmamız gerekiyordu. Arkadaşlarının hepsinde akıllı telefon vardı. Biz de aldık. Ama sonra internetten, whatsApp’tan, Instagram’dan başını kaldırmaz oldu. Yemek sofrasına bile elinde telefonla oturuyordu. Kızdım aldım telefonunu, yerine tuşlu telefon verdim, kurtulduk.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Gönder
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?