Kulaklık Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Günümüzde cep telefonları ve mobil multimedya cihazlarının yaygınlaşmasıyla birlikte kulaklık kullanımı da arttı. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere hemen herkes kulaklıkla müzik dinliyor. Kulak ve işitme sağlığımızı korumak için kulaklık seçiminde dikkat edilecek hususlar neler? İşte cevabı:
Dünya Sağlık Örgütü, işitme sağlığına zarar vermeden güvenilir müzik keyfi için cihaz ve sistemlerle ilgili standartları yayınladı. Raporda, kulaklık ve müzik seti gibi kişisel ses sistemlerinin kullanıcılara güvenli dinleme deneyimi sunmaları için taşıması gereken temel özellikler ve gereksinimler sıralanıyor.
Rapora göre tüm kişisel ses cihazlarının, iki referans düzey temel alınarak ölçülmesi öneriliyor. Bunlardan ilki yetişkinler için Dünya Sağlık Örgütü standart ses düzeyi. Raporda bu düzeyin 7 gün için 1,6 Pa2h (paskal kare saat) olması tavsiye ediliyor. Bu düzeyin birimi, kulağa gelen ses basıncının karesinin zamanla çarpımıyla bulunuyor. Söz konusu birim, haftada 40 saat 80 dBA (desibel) yüksekliğinde sese maruz kalma durumundan türetilmiş.
Çocuklar ve kulak hassasiyeti yaşayan kişiler için önerilen değer ise 7 gün için 0,51 Pa2h (haftada 40 saat boyunca 75 dB maruziyet). Bu hesaplamaların yapılabilmesi için kullanıcının dinlediği ses düzeyinin ve toplam dinleme süresinin kayıt altına alması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her cihazın, ses düzeyi sınırlama ve ebeveyn ses düzeyi kontrolü özelliklerine sahip olması gerekiyor.
Kulaklıkta Sınır Değerler ve Tavsiyeler
Öte yandan Kulak-Burun-Boğaz uzmanlarına göre 85 desibel şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalınması kulak sağlığına ciddi zararlar verebiliyor. 88 desibel için 4 saat, 91 desibel için 2 saat ve 100 desibel için de 15 dakika kulağa hasar için yeterli.
Piyasada satılan bazı kulaklıklar, 120 desibel seviyesinin bile üzerine çıkabiliyor. Araştırmalara göre kulaklıkla 1 saat süreyle yüksek seviyelerde müzik dinleyen çocuklarda 5-10 desibel seviyesinde geçici işitme kaybı gözlendi.
Yüksek sese uzun süre maruz kalmak, iç kulakta ‘salyangoz’ adı verilen bölümdeki işitme hücrelerinde veya sinirlerinde hasar oluşturuyor. Eğer yüksek sesle müzik dinledikten sonra kulağınızda sürekli çınlama, uğultu ve işitmede kaybı gibi belirtiler yaşıyorsanız bu durum kalıcı hasarlara işaret ediyor olabilir.
Kulaklık Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar Neler?
- -Piyasada yaygın olarak satılan kulaklıklar ortalama 100-110 desibel aralığında ses seviyesine sahip.
- -Kulaklıkla müzik dinlerken yetişkinler için üst sınır 80-85, çocuklar için ise 70-75 desibel olarak düşünülmeli. Buna göre müzik dinlerken cihazınızın ses seviyesinin yüzde 75-80’i geçmemesine dikkat edin.
- Kulaklıkla müzik dinleme süresini de günde 90 dakikayı geçmeyecek şekilde sınırlandırın. Eğer daha uzun süre dinleyecekseniz ses seviyesini yüzde 60’a indirin.
- Kulaklığı kesinlikle tek taraflı kullanmayın. Bir taraftan müzik diğer taraftan ortam sesi kulağa zarar verebilir.
- Kanal içi kulaklıklar, kulak içi ya da kafa üstü kulaklıklardan daha düşük seviyelerde sesle tatmin sağladığından işitme sağlığı için daha güvenli olarak kabul ediliyor.
Çevresel Gürültü Örnekleri
- Telefon çevir sesi: 80dB
- Trafik gürültüsü: 85dB
- El matkabı: 98dB
- Çim biçme makinası: 107dB
- Jet motoru: 140dB
- Silah patlaması: 165dB
- İşitme hücrelerinin ölümü: 180dB