Notebooklarda Sık Görülen Arızalar

notebook4 min 300x89

Laptop ve notebooklar sık kullanım sebebiyle arıza yapabilmektedir. Yüzlerce hassas devre, entegre ve küçük parçadan oluşan notebooklarda meydana gelen arızaların mutlaka uzman bir teknik serviste onarılması gerekir. İşte madde madde notebooklarda sık görülen arızalar:

1- Anakart Arızaları

Anakart arızaları notebooklarda en masraflı arızalardan biridir. Çünkü laptop, notebook ve dizüstü bilgisayarlarda anakartların ucuz yan sanayi üretimi yoktur. Her marka kendi anakartını üretir ve bu parça kimi zaman cihazın ikinci el değerinin bile üstünde bir fiyata satılmaktadır. Bu sebeple eğer tamir edilebiliyorsa değiştirmek yerine arızalı anakartı güvenilir bir serviste yaptırmak çok daha ekonomiktir.

2- İşlemci Arızaları:

İşlemci arızası, anakart arızası kadar masraf çıkarmaz. Çünkü piyasada değişik fiyatlarda ve markalarda çok farklı işlemciler bulunur. Arızalanan işlemci tamir edilemez, yerine yenisi takılır. İşlemcisi arızalanan notebooklarda ekrana görüntü vermeme, dosya kopyalama hataları ya da performans düşüşü gibi sorunlar yaşanır. Notebooklarda sık görülen arızalar şöyle devam ediyor:

3- RAM Arızaları:

Kullandığınız notebook, sd, ddr, ddr2 ve ddr3 gibi RAM’lardan birini destekliyorsa cihazın tamiri kolay ve ucuzdur. Ancak bazı notebooklar, her RAM’ı desteklemez. RAM’ın arızalandığını, mavi ekrana düşme, dosya kopyalama hataları, işletim sistemindeki kararsızlık gibi belirtilerle anlayabilirsiniz. Bu durumda güvenilir bir serviste RAM değişimi gerekir.

4- CHİPSET Arızaları:

Chipsetler anakartın beyni sayılır. Kuzey ve güney köprüleri olmak üzere iki temel chipset (çipset) bulunur. Çipset arızası halinde klavye, mouse, wireless ve touchpad gibi donanım ve bileşenler çalışmaz. Chipset arızaları, anakartı komple değiştirmeye gerektirebilir. Çipset değişimlerinde, notebookun bir daha hiç çalışmama riski de bulunmaktadır. Bu sebeple Chipset arızalarında mutlaka işini çok iyi yapan güvenilir bir servisten hizmet almak gerekir.

notebook1 min 300x1525- Ekran Kartı Arızaları:

Notebook ya da laptop ekranında renkler bulanıklaştıysa, çizgi çizgi ya da karışık şekilde farklı renk ve şekiller oluştuysa ya da hiç görüntü gelmiyorsa ekran kartı arızalanmış demektir. Bazı cihazlarda ekran kartı anakarta entegredir bazıları da ayrıdır. Ayrı ise değişimi daha kolay ve daha az maliyetli. Eğer entegre ise ya komple anakartın değiştirilmesi ya da ekran kartı çipi değişimi gerekir. Ancak uygun ekran kartı çipi bulmak zor ve çip değişimi çok zahmetli ve kaliteli işçilik isteyen bir teknik. Çip değişimi sırasında işçilik problemleri sebebiyle notebookun bir daha hiç çalışamayacak hale gelme riski söz konusu. Bu sebeple işini çok iyi yapan kaliteli bir servisten hizmet almak şart.

6- İnverter Arızaları:

LCD ekranlı tüm notebooklar, laptoplar, tablet bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlarda interver bulunur. Bu parça, cihazdan gelen elektriği LCD ekranı aydınlatan lambaya uygun hale getirmektir. İnverterin arızalanması halinde ekran silikleşir. Görüntü seçilemez hale gelir. Arızalanması durumunda yeni inverter takılır. Ancak inverter pahalı bir parçadır. Değişimi maliyetlidir.

7- LCD Ekran Arızaları:

Notebooklarda sık görülen arızalar arasında LCD ekran sorunları da yer alıyor. Yeni nesil OLED ekranlarda inverter ve floresan bulunmaz. OLED ekranlar, LCD ekranlara göre çok daha incedir ve daha az enerji tüketir. Ancak LCD ekranlardan daha pahalıdır. Gerek LCD, gerekse OLED ekranların kırılması ya da başka bir sebeple arızalanması halinde tek çözüm yolu yenisiyle değişimdir.

8- LCD Floresan ve LED Arızaları:

LCD ekranlarda yer alan floresan lamba arızalanması halinde değiştirilir. Fakat lamba değişimi zor ve zahmetlidir. Çok ince işçilik, tecrübe ve güvenilir bir servis gerektirir. Çünkü floresan lamba değişimi sırasında hatalı bir işlem sebebiyle ekran zarar görebilir. Bundan dolayı güvenilir, işinin ehli bir servisten hizmet almak gerekir.

9- HDD-Sabit Disk’te Çıkan Arızalar:

HDD arızası halinde tamir olmaz, parça değiştirilir. Mavi ekrana düşürme, donma, kilitlenme, yazma ve kopyalama hataları, işletim sistemi yükleyememe gibi belirtiler, HDD arızasını işaret eder. Eski notebooklarda HDD, IDE arabirimini kullanır. Bu parçanın değişimi daha maliyetlidir. Yeni nesil notebook ve laptoplarda ise daha ucuza bulunabilen SATA arabirimi kullanılır. HDD Sabit disk arızalarında tamir olmadığı, parça değiştirildiği için veri kaybı yaşanır. Bu sebeple arızalanan sabit diskteki veriler sizin için çok önemliyse veri kurtarma işlemiyle bilgileri geri alabilirsiniz. Ancak bu işlem, çok maliyetlidir. Bu sebeple sabit diskteki verileri arıza ve kaybolma riskine karşı en az iki ayrı harici bellekte depolayıp yedeklemenizi öneriyoruz.

notebook5 min 300x105

10- Optik Sürücü ve Writter Arızaları:

Notebook ve laptoplarda optik okuyucunun arızalanması halinde, cihaz CD-DVD RW sürücüsünün görmez, ya da medyayı okumada sorunlar yaşanabilir. Arızalanan optik sürücü genellikle tamir edilemez, yenisiyle değiştirilir. Çünkü tamir maliyeti, yenisinin fiyatına yakındır.

11- Notebookta Kasa, Menteşe ve Kapak Kırılmaları:

Notebook ve laptopların kasaları, menteşe ya da kapakları, çarpma ve düşme gibi durumlarda çatlayıp kırılabilmektedir. Bazı modellerde yeni kasa, menteşe ya da kapak bulmak, anakart bulmak kadar zor olabilmektedir.

12- Sıvı Teması İle Oluşan Arızalar:

Notebooklarda sık görülen arızalar arasında sıvı teması hasarları da önemli bir yer tutuyor. Dizüstü bilgisayarlar ve notebooklarda suya düşme ve sıvı teması en tehlikeli ve en masraflı problemlerden biridir. Kullanıcılar genellikle suya düşen ya da herhangi bir sebeple üzerine sıvı dökülen notebookları kuruladıktan sonra açma düğmesine basarak çalışıp çalışmadığını kontrol etmektedir. Ancak yapılabilecek en hatalı davranış budur. Çünkü cihaz açıldığı anda elektrik akımıyla birlikte içeride kalan sıvı ve nem hızla tüm parçalara yayılır. Notebook çalışsa bile yayılan sıvı ilerleyen zamanlarda korozyon ve oksitlenmelere ya da kısa devrelere yol açarak ciddi hasarlar oluşturabilir.Suya düşen ya da sıvıyla temas eden notebooku derhal kapatın, adaptörünü ve bataryasını çıkarın ve kuru, tozsuz ve temiz bir bezle silerek vakit kaybetmeden güvenilir bir servise götürün.

notebook3 min 300x179

13- Klavye Arızaları:

Dizüstü notebookların klavyeleri, masaüstü bilgisayarların klavyelerinden farklı olarak çok pahalıdır. Ayrıca bu klavyeler marka ve modeline göre farklılıklar gösterir. Notebook klavyelerinde en sık görülen arızalar, sıvı teması, tuş ve tırnakların kırılması ya da yerinden çıkması şeklinde görülür. Sıvıyla temas ya da tuşun basmaması durumunda genellikle klavye değiştirilir. Tuş ya da tırnak kırılması durumunda ise kolayca tamir edilebilmektedir. Dahili klavyenin kullanılamaması halinde harici klavye bağlanılarak cihaz kullanılabilir.

14- Kablosuz Bağlantı Arızaları:

Notebook kablosuz internete bağlanmıyorsa, internet hızı sürekli düşüyorsa, ya da bağlantı sürekli kesiliyorsa kablosuz bağlantı kartı arızalanmış olabilir. Arızalı kart yenisiyle değiştirilir.

15- BİOS ve EPROM Çipi Arızaları:

Notebooklada BİOS arızası genellikle kullanıcıların hatalı BİOS güncellemelerinden kaynaklanmaktadır. Cihaza, modeliyle aynı kodda değil de başka bir sistemin BİOS yazılımının yüklenmeye çalışılması durumunda anakartın BİOS yazılımı çökebilir. Ayrıca bazı bilgisayar virüsleri ve elektrik akımındaki ani değişiklikler de BİOS yazılımına zarar verebilmektedir. BİOS bilgisi çöken, silinen ya da zarar gören notebooklarda BİOS çipi anakarttan çıkarılarak özel bir cihazda yeniden programlanıp yerine takılır. Bazı durumlarda ise sadece yazılım zarar görmez, BİOS çipi de kullanılamaz hale gelebilmektedir. Bu durumda çip değiştirilir.

16- İşletim Sistemi Arızaları:

Notebooklarda işletim sistemi, bazı programlar ve virüslerden dolayı zarar görür. Eğer BİOS yazılımı da zarar görmemişse işletim sistemi arızaları en masrafsız sorunlardır. İşletim sistemine zarar veren program ya da virüsler silinir ve sistem yeniden kurularak cihaz çalışır hale getirilir. Ancak işletim sistemi arızaları, cihazda saklanan verilerin kaybolmasına yol açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Gönder
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?