Powerbank Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

 

powerbank 2 min 300x229Powerbank alırken nelere dikkat etmeli? Akıllı telefonların özellikleriyle birlikte, pil tüketimi de artıyor. Yolda, otobüste, parkta pili biten telefonları powerbank cihazlarla şarj etmek mümkün. Powerbank nasıl kullanılmalı? Pratik öneriler ve faydalı bilgiler bu makalede…

Powerbank’te mAh Nedir?

Powerbank, taşınabilir şarj cihazı ya da yedek güç kaynağı olarak da adlandırılabilir. Mantık olarak telefonun içindeki pil ile aynı yapıya sahip. Tek farkı, harici olması. Batarya ve powerbankler’in gücü mAh olarak belirleniyor. Piyasada halen 1800 ile 20.000 mAh gücüne sahip powerbankler bulunuyor. Akıllı telefonların bataryaları ise ortalama 3.000-4.000 mAh gücüne sahip. Örneğin 10.000 mAh’lık tam dolu bir powerbank ile bir telefonu 3 defa şarj etmek mümkün.

Garantili ve Güvenilir Markları Tercih Edin

Artık sadece bilgisayarcılarda ve elektronik mağazalarında değil hemen her yerde, hatta işporta tezgahlarında bile powerbank satılıyor. Süpermarketler ve indirim marketleri bile çok ucuz fiyatlarla adı duyulmamış markaların powerbankler’ini çok düşük fiyatlarla satışa sunuyor.

Ancak burada dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husus var. Kimi merdiven altı firmalar, kullanılmış batarya ve pilleri toplayıp powerbank olarak tekrar piyasaya sürüyor. Ucuza aldım diye sevinirken, cihaz kısa sürede bozulup kullanılmaz hale geliyor. Bu konuda İngilizlerin ünlü atasözünü hatırlatalım: “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.”

Powerbank Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İlk olarak ihtiyacınız olan kapasite nedir onu belirleyin. Yani telefonunuzu gün içinde kaç kez şarj etmeniz gerekiyor? Örneğin iki defa şarj ihtiyacınız oluyorsa size 6.000 mAh ve üstü bir powerbank gerekir. Ayrıca kaliteli, garantili ve kolay taşınabilen bir cihaz olmasına dikkat edin. Unutmadan söyleyelim, bir gün sonra tekrar kullanmak için akşamları powerbank’i de şarj etmeniz gerekiyor.

Öte yandan powerbank’i şarj ederken ya da telefonunuza güç aktarırken kullandığınız kabloların da kaliteli olmasına dikkat edin. Maliyeti düşürmek için çok az bakır kullanılan kablolarla yüksek verim almanız mümkün değil. Üstelik cihazlarınız da zarar görebilir. Alacağınız powerbank’in çıkış gücünün de 2 amper olmasına dikkat edin. Daha düşük amperli cihazlar, telefonunuzu daha uzun sürede şarj edecektir. Süpermarketlerde satılan ucuz powerbankler’in amper değeri çoğunlukla 1 ve altında.

powerbank 3 min 300x171Powerbank’te Bulunması Gereken Özellikler

1- Kısa devre durumunda cihazın kendini otomatik olarak kapatıp korumaya alması.
2- Şarj sırasında batarya dolduğu zaman şarj fonksiyonunu kapatma özelliği.
3- Cihaz aşırı ısındığında şarjı sonlandırması.
4- Herhangi bir sebeple cihazın ateşle temas etmesi halinde alev almayacak özellikle olması.
5- Cihazın üzerinde yazan gerçek çıkış gücünü verebilmesi.

Powerbank nasıl şarj edilir?

Tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi powerbankler’de de ilk şarj çok önemlidir. İlk alındığında şarj yüzde 5 seviyelerine kadar indikten sonra yaklaşık 8-10 saat kadar şarj etmek gerekir. Daha sonra da iki kez tam boşaltma ve tam şarj yapılmalı. Cihaz üçüncü şarjdan sonra tam verimle çalışmaya başlayacaktır.

powerbank 1 min 300x168Powerbank Boş mu, Dolu mu Saklanmalı?

Powerbank’i sık kullanmıyorsanız şarjı nasıl tutulmalı? En çok merak edilen konulardan biri de bu. Powerbank’i kesinlikle şarjı tamamen bitmiş olarak beklenmeyin. Şarj yüzde 100’de olmasın. Aralarda bir değer yeterli. Cep telefonu ve laptop bataryalarında olduğu gibi powerbankler de hücrelerden oluşur. Yanlış kullanım ya da hatalı saklama durumunda hücreler zarar görür. Bu önerilerimiz, cihaz bir hafta ve daha uzun sürelerle kullanılmayacaksa geçerli. Günlük ve sık kullanımda ise cihazı şarj etmek için tam bitmesini beklemenize gerek yok.

Powerbank Hangi Koşullarda Saklanmalı?

Powerbank kesinlikle direk güneş ışığına maruz kalacak şekilde bırakılmamalı. Ortam aşırı sıcak olmamalı. Unutmayın bataryalar aşırı sıcak ortamda küçük bir bombaya dönüşebiliyor. Bu durum cep telefonlarının pilleri için de geçerli. Ayrıca nemli ortamlarda da tutulmamalı, sıvıyla temas etmemesine özen gösterilmeli. Makalemizde powerbank alırken nelere dikkat etmeli sorusuna yeterli cevap alabildiğinizi umuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Gönder
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?