Robot Süpürge İçin Wifi Şart Mı?

 

irobot1Robot süpürge almak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de ‘robot süpürge için evde wifi şart mı’ sorusu. iRobot, Xiaomi, Viomi, Roborock, Eufy ve Anker gibi firmaların öncülük robot süpürge sektörü, akıllı ev cihazları pazarının önemli bir bileşenini oluşturuyor. Sadece robot süpürgeler değil, yakın bir gelecekte evlerimizdeki tüm elektronik cihazlar akıllı ürün sınıfına giren makinelerden oluşacak. Akıllı ev cihazlarının en belirgin özelliği wifi ve internet ağlarıyla uzaktan kontrol edilebilmeleri. Ancak şuanda satılan akıllı robot süpürgeler, wifi ya da kablosuz internet bağlantısı olmadan manuel yani elle çalıştırılma özelliğine de sahip.

 

İsterseniz akıllı robot süpürgeleri ve çalışma prensiplerini daha yakından tanıyalım. Robot süpürge denilince akla ilk gelen markalar şunlar: Xiaomi, Roborock, iRobot, Viomi, Eufy, Anker ve Dyson. Ancak Bosch, Simens, Samsung, Arçelik ve Beko gibi dayanıklı ev aletleri pazarının geleneksel markaları da robot süpürge pazarına girmeye başladı. Bu markaların robot süpürgeleri de piyasada boy gösteriyor. Öte yandan yeni yeni markalar da hızla sektöre giriyor. Bu cihazlar şimdilik evde kedi köpek, kuş gibi tüylü evcil hayvan besleyenler tarafından daha çok tercih ediliyor. Ancak bir süre sonra her evde akıllı robot süpürgeler bulunacak. Klasik elektrikli süpürgeler tümüyle tarih olacak.

 

Akıllı Süpürgelerin Çalışma Prensibi

Robot süpürgeler, klasik elektrikli süpürgelere göre daha küçük şekilde üretiliyor. Bu cihazların hortum, boru ve başlık gibi ekipmanları da olmuyor. Küçük ve dairesel şekilde üretilen bu cihazlar, dolap ve koltuk altlarına kolaylıkla girip çıkabiliyor. Dip köşe temizlik yapabiliyor. Akıllı robot süpürgelerin içinde gelişmiş bir anakart, çok sayıda sensör, teker ve fırçaları çeviren motor sistemi, emiş sağlayan vakum motoru ve toz haznesi bulunuyor. Mop modellerinde ise vakum sisteminin yanı sıra su haznesi ve paspas mekanizması da yer alıyor. Bazı cihazlar haritalama ve yön tayinini sensörler aracılığıyla bazıları ise kameralarla yapıyor.

mi wifi min 300x90

Robot Süpürge İçin Evde Wifi Şart Mı?

Gelelim makalemizin ana konusu olan robot süpürge için evde wifi şart mı sorusuna. Baştan söyleyelim evde internet olmasa da robot süpürge kullanabilirsiniz. Eğer işte ya da dışardayken evdeki robot süpürgenize komut gönderip çalıştırmak istiyorsanız internet gerekli. Yok ben düğmesine basarak manuel çalıştırmak istiyorum diyarsanız bu durumda internet bağlantısına gerek yok. Power tuşuna bastığınızda cihaz çalışıp evi süpürmeye başlar. Ancak ilk kurulum ve haritalandırma için mutlaka bir wifi bağlantısına ihtiyaç duyuluyor. Bunu da cep telefonunuzun internet bağlantısını paylaşıma açarak yapabilirsiniz. Satın aldığınız cihazın mobil uygulamasını cep telefonunuza indirin. Cihazla bağlantı kurarak gösterilen adımları izleyerek kurulumu yapabilirsiniz. Kurulum ve haritalandırma sürecinin ardından cihazınız internet bağlantısına gerek kalmadan manuel kullanılabilir.

 

Piyasada kablosuz internet bağlantısı olmayan, sadece manuel kullanıma müsait robot süpürgeler de bulunuyor. Bunlar fiyat olarak akıllı süpürgelerden çok daha ucuz. İnternet kullanamayan yaşlılar için bu cihazlar ekonomik ve işlevsel bir alternatif oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Gönder
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?