Telefonum Şarj Olmuyor, Ne Yapmalıyım?

 

arj1 min 300x227Telefonum şarj olmuyor ne yapmalıyım? Akıllı telefonlarda şarj problemleri en sık yaşanan arızalar arasında yer alıyor. Telefonum şarj olmuyor ne yapmalıyım sorusuna cevap arıyorsanız bu makale tam size göre. İşte en çok yaşanan telefon şarj problemleri ve çözüm önerileri…

Cep telefonlarının bataryaları tamamen boşken şarja takıldığında yaklaşık 2-3 saat içinde yüzde 100 dolu konumuna gelir. Eğer cihazınız hızlı şarj özelliğine sahipse bu süre yarı yarıya düşer. Telefonunuz eskidikçe batarya gücünün azalması ve şarj olma süresinin bir miktar uzaması normal. Ancak saatlerce şarjda takılı kaldığı halde doluluk oranı hiç yükselmiyorsa ya da çok az artıyorsa bataryada, şarj soketinde ya da bir başka parçada arıza olabilir.

Telefon Neden Şarj Olmaz?

Telefonların şarj olmamasının pek çok sebebi var. Bunları ana başlıklar halinde şöyle gruplandırabiliriz.

1- Şarj Soketi Oksitlenmesi:

Metaller, çeşitli sıvılarla temas ettiklerinde kimyasal tepkimeye girip oksitlenebilir. Cep telefonlarının şarj soketleri de metal olduğu için suya düşme, üzerine çay-kahve dökülmesi gibi sebeplerle hatta cepte terlemeyle bile kolaylıkla oksitlenebilir. Soketin tümüyle oksitlenmesi halinde bataryaya elektrik iletilemez. Kısmi oksitlenme durumunda ise soketin iletkenliği azalır ve bataryanın şarj olma süresi uzar. Eğer oksitlenme ileri seviyede değilse teknik servislerde özel kimyasallarla temizlik yapılarak arıza giderilebilir. Eğer kurtarılamayacak durumdaysa şarj soketinin değiştirilmesi gerekir.

Telefonunuzdaki şarj soketinin oksitlenip oksitlenmediğini evde kendiniz de tespit edebilirsiniz. Şarj girişine ışık yardımıyla bakın. İçindeki metaller üzerinde yeşilimsi ve kahverengi renk değişimleri olmuşsa ve kabarıklar meydana gelmişse oksitlenme başlamıştır. Bimar Bilgisayar olarak tüm cep telefonu markalarının şarj soketi ve şarj boardı değişimlerini orijinal ve garantili yedek parçalarla yapmaktayız. Şarj soketi değişimi basit ve kısa süren bir işlemdir. Yaklaşık 1 saat içinde soket değişimini yapıp cihazınızı teslim ediyoruz. Soket değişimi sırasında cihazınızdaki bilgiler ve kayıtlar kesinlikle silinmez.

2- Batarya Problemleri:

Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi bataryaların da belli bir kullanım ömrü var. Kullanıma bağlı olarak bataryaların içindeki hücreler yavaş yavaş ölür. Doğru kullanım ile bir bataryanın en az 3-4 yıl dayanması beklenir. Ancak orijinal olmayan ya da standart dışı adaptör ve kablo kullanılması batarya ömrünü kısaltır. Ayrıca bataryanın bitmeden sık sık şarja takılması, yüzde 100 dolduğu halde uzun süre şarjda tutulması da yanlıştır. Öte yandan şarj kablosu takılıyken cihazın kullanılması batarya ömrünü azaltır. Tüm bu sebeplerle bataryalar kullanılamaz hale gelebilir. Böyle durumlarda telefonun bataryası şarj olmaz, ekranda şarj dolu görünse bile güç çabucak tükenir. Çeşitli sebeplerle bataryanın şişmesi de şarj olmama sorununa yol açar.

Kullanılamaz hale gelen bataryalarınızı servisimizde değiştirerek telefonunuzu ilk günkü performansıyla kullanmaya devam edebilirsiniz. Bimar Bilgisayar olarak orijinal ve garantili batarya kullanıyoruz.

3- Adaptör ve Kablo Kaynaklı Sorunlar

Telefonunuz şarj olmuyorsa izlemeniz gereken basit adımlar şöyle: İlk olarak şarj adaptörünü (başlık) ve bağlantı kablosunu kontrol edin. Adaptör elektrik iletmiyor olabilir, USB kablonuzda kopma ve temassızlık yaşanmış olabilir. Şarj aletini başka bir telefonda deneyip çalışıp çalışmadığından emin olun. Öte yandan şarj soketi toz ve iplikçikler sebebiyle tıkanmış olabilir. İnce uçlu plastik bir cisimle soketin içinde biriken bu partikülleri temizleyin.

4- Yazılımsal Problemler

Adaptörde, kabloda, şarj soketinde ve bataryada herhangi bir sorun olmadığı halde telefon şarj almıyorsa bu durumda yazılımsal bir hatadan şüphelenebiliriz. Bunun çözümü ise ‘hard reset’ (format) atma işlemidir. Hard reset işlemini bununla ilgili yönergeler doğrultusunda evde kendiniz yapabilirsiniz. Ancak telefonun şarjı yüzde 50’nin altındaysa hard reset işlemi sırasında bataryanın enerjisi tükenebilir. Bu durumda cihaz zarar görebilir. Hard reset işlemini teknik serviste yaptırmanızı tavsiye ederiz. Unutmayın hard reset işlemi yapılırken cihazınız fabrika ayarlarına dönecektir. Tüm kayıtlarınız ve kişisel ayarlarınız silinecektir. Mümkünse öncesinde yedekleme alın.

arj2 min 300x178

Telefonum Şarj Olmuyor Ne Yapmalıyım?

  1. Şarj adaptörünü, USB kabloyu ve elektrik kaynağını kontrol edin.
  2. Şarj soketinin toz, kir ve oksitlenme sebebiyle tıkanıp tıkanmadığına bakın.
  3. Telefonu kapatıp yeniden açın.
  4. Şarj soketi oksitlenmişse teknik serviste soket değişimi yaptırın.
  5. Pil kullanılamaz hale gelmişse batarya değişimi gerekir.
  6. Yazılımsal bir arıza söz konusuyla format atın / teknik serviste format attırın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Gönder
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?