TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ BATARYASI: ASPİLSAN

 

aspilsan4 300x169ASPİLSAN, Türkiye’nin geleceğe yönelik belki de en stratejik yatırımlarından birine imza attı. Türkiye’nin ilk yerli bataryası: Aspilsan Kayseri’de iki yıl önce temeli atılan fabrikada Lityum-İyon batarya üretimi başladı. Söz konusu tesis hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın ilk Lityum-İyon pil fabrikası olma özelliğini taşıyor. Burada üretilen şarj edilebilir batarya hücreleri ile Türkiye’nin ihtiyacını karşılarken ciddi bir ihracat geliri de elde edilecek.

aspilsan3 300x300Sön dönemde akıllı robot süpürgeler, çeşitli küçük ev aletleri, scooterlar ve otomobiller başta olmak üzere pek çok cihaz şarj edilebilen Lityum-iyon bataryalarla çalışır şekilde üretiliyor. Öte yandan otomotiv endüstrisi de petrol kaynaklı fosil yakıtlar yerine elektrikli motorlara dönüyor. Elektrik araçlar yollarda boy göstermeye başlardı. Yakın bir zamanda tüm otomobiller elektrikli olacak. Türkiye’nin yerli otomobil markası TOGG da elektrikli motor teknolojisine ciddi bir yatırım yaptı.

TÜRK MÜHENDİSLER TASARLADI

ASPİLSAN, Türkiye’de yerli pil ve batarya teknolojisi için 2017 yılından itibaren Ar-Ge faaliyetlerine başlamıştı. Türk mühendislerinin uzun soluklu çalışmaları sonucu lityum-iyon tipinde yerli silindirik batarya projesi hazırlandı.  Firma, seri üretim için Kayseri’de 25 bin metrekare kapalı alana sahip büyük bir üretim tesisi kurdu. Tesis Haziran 2022 tarihinde deneme üretimlerine başladı. Ardandan da seri üretim başladı. Fabrikanın üretim kapasitesi yıllık 220 MWh olacak. ASPİLSAN, Avrupa kıtasında lityum-iyon pil üreten ilk tesis olma unvanına da sahip.

18650 2800 mAh 3.6 V BATARYA

aspilsan1 300x300ASPİLSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın bağlı bir kuruluş. Bu büyük yatırımla Türkiye’nin batarya konusunda dışa bağımlılığı bitmiş oluyor. Söz konusu tesiste askeri telsizler, gece görüş sistemleri ve jammer cihazların batarya sistemleri üretiliyor. Sivil kulanım için elektrikli bisikleter, elektrikli scooter, mobil ev aletleri ile medikal cihazların bataryaları da ürün gamı arasında yer alıyor. Firmanın ürettiği silindirik bataryalar, Li-NMC/grafit kimyasında, 18650 tipinde, 2800 mAh kapasitede, 3,6V gerilime sahip. Bu makalemizde Türkiye’nin ilk yerli bataryası: Aspilsan hakkında bilgi verdik.

ASPİLSAN BATARYA SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Gönder
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?